5 Şubat 2014 Çarşamba

Güney Kore oyun bağımlılığına savaş açtı

Dünyanın teknolojik açıdan en gelişmiş ülkeleri arasında yer alan ve Samsung ve LG gibi iki önemli elektronik devinin anavatanı olan Güney Kore, teknolojinin getirdiği dezavantajlara da en çok maruz kalan ülkelerden.

Ülkeden gelen bilgilere göre Güney Kore hükumeti çevrim içi oyun bağımlılığını, alkol ve uyuşturucu bağımlılığı ile aynı statüye sokacak bir kanun tasarısı hazırlıyor.

Hükumetin bu tasarısı ailelerin ve dini grupların desteğini kazanırken, oyuncular ve İnternet endüstrisinin ise alarma geçmesine sebep oldu. Zira video oyunlarındaki reklam gelirinin yüzde 1'i ile rehabilitasyon merkezleri kurulması öngörülüyor.

Güney Kore'de çevrim içi oyun bağımlılığı giderek büyüyen bir sorun ve oyun bağımlısı bir ailenin bebeklerini açlıktan ölüme terk etmeleri toplumda büyük bir ekti yaratmıştı. 2011 yılından bu yana 16 yaşından küçüklerin gece yarısından sonra oyun oynaması yasak.

Ülkede yaklaşık 125 000 gencin tedavi gerektirecek derecede oyun bağımlısı olduğu tahmin ediliyor. Okul dönemindeki gençlerin 15 saate varan sürelerde çevrim içi oyun oynadıkları belirtiliyor. Anketlere göre Güney Kore öğrencilerin okulda en çok mutsuz oldukları ülkelerin başında geliyor.

Ancak oyun sektörü karara tepkili. Hem oyun bağımlılığının alkol ve uyuşturucu ile aynı kefeye konulması hem de rehabilitasyon kesintisi sektörün sonunu getirebilir. Sektör temsilcileri yaklaşık 100 000 çalışana sahip olduklarını ve bunların uyuşturucu imalatçısı gibi gösterilmesinin yanlış olduğunu vurguluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder